Зам. директорът на МБАЛ Благоевград доц. Недин отвори корема на пострадал в зверска катастрофа при полеви условия, спря кръвоизлива и спаси живота му за минути

доц. Недин

За 24 часа медиците от местната болница посрещнаха 14 жертви на тежки пътни произшествия, не се прибраха по домовете си. Въпросът е: Какво бихме правили в такива ситуации без държавната болница и защо се опитват да съсипят здравеопазването в България?

Две тежки произшествия окървавиха главен път Е 79 само за 24 часа. Вчера, зверски сблъсък завърши с 4- има мъртви и 5-има ранени. 4 линейки, 8 екипа хирурзи, ортопеди, медицински сестри, санитари се мобилизираха в посрещането на ранените в катастрофата между ТИР и бус вчера в Кресненското дефиле. Екипи на държавната болница в Благоевград!. И това се случи часове след като и завчера вечерта през болницата и Спешно отделение минаха още 5-има ранени, 4-има младежи и лекарят на ФК "Левски", д-р Ив. Слаев. Челният удар край Железница, отново вдигна медиците на крак. Равносметката - 10 ранени и 4-има мъртви, сред тях и 9- годишно дете, това е гледката, видяна най-напред от местните медици.

На всички ранени бе оказана помощ след пълна мобилизация на медиците в МБАЛ Благоевград. Това, което видя вчера в двора на Спешно отделение отключи въпросът: Какво бихме правили в такива ситуации без държавната болница и защо на най-високо ниво съсипват държавните здравни заведения, не е ли най-страшното престъпление това и форма на геноцид? Вчера за броени минути заместник-директорът на МБАЛ Благоевград, шефът на хирургия, доцент Недин, който лично посрещаше и консултираше всички ранени в катастрофата в Кресненското дефиле спаси човешки живот. На ранения Юлиян, доц. Недин направи животоспасяваща интервенция за броени минути.

В залата на Спешно отделение, той отвори корема на мъжа, сложи дрен, спря кръвоизлива, почти при полеви условия. "Запретнал ръкави" доцент Недин лично буташе носилките с ранените, проследявайки още в движение състоянието им, ортопеди проверяваха травмите на всеки от постъпилите ранени, сестрите помагаха и тичааха като луди между пострадалите. Това се случва "зад кадър " далеч от онези, които ежедневно плюят обиждат и много разбират от работата на лекарите. Това се случва далеч от чиновниците, решаващи съдбата на българското здравеопазване, далеч от законотворците, които никога не са се срещнали лице в лице със смъртта и не са окървавили ръцете си в битката за спасяване на човешки живот.

Някои ще ни обвинят в драматизъм, други ще кажат, че това им е работата на лекарите. Да така е. Това им е работата. И именно заради това заслужават уважение, защото такава им е работата -денонощна и отговорна. В момента българските лекари протестират заради униженията, на които са подложени, заради съсипията на държавното здравеопазване. Българио, къде отиваш с тези управляващи. На здравето на гражданите ли посягат безотговорните лежяци в "Отговорните" институции, това са въпроси без отговор............

П. Петрова

http://www.struma.com/obshtestvo/trogatelno-zad-kadur-zam-direktorut-na-mbal-blagoevgrad-doc-nedin_57536/