Здравният министър Десислава Атанасова даде вчера старт на изграждането на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания

Здравният министър Д. Атанасова бе посрещната от спешните медици, на "МБАЛ - Благоевград" и Спешен център


Здравният министър Десислава Атанасова даде вчера старт на изграждането на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в благоевградската държавна болница и модернизация с повишаване на качеството на медицинско обслужване за 7 844 592 лв.


Диагнозата рак /карцином/ вече не е присъда, а шанс за пациентите да се диагностицират и лекуват с високотехнологична апаратура, каза министърът на здравеопазването Д. Атанасова пред представителите на областната болница на Пиринско, депутати от ГЕРБ и губернатора К. Хаджигаев.

Ето какво още каза здравният министър: Благоевградската държавна болница е сред 13-те в страната, която участва по оперативната програма с общ бюджет 148 млн. лв. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Идеята е повишаване на качеството на медицинско обслужване чрез модернизиране инфраструктурата на болницата, която е с функции на областна. Гражданите от Благоевградска и съседната Кюстендилска област ще имат достъп до модерна онкодиагностика с включване и равен достъп на различни обществени групи. Високотехнологичната медицинска апаратура, на която ще се диагностицират пациентите е: 16-срезов скенер, дигитален мамограф, дигитален скопично-графичен рентгенов апарат, дигитална ехографска система, ендоспоска апаратура /видеоколоноскопи, видеогастроскопи/, консолидирана система за клинично-химични и имунологични изследвания за клинична лаборатария, ЯМР и санитарен автомобил. Ще се даде възможност за адекватно лечение на злокачествени заболявания за различните възрастови групи благодарение на отличното ниво на специалисти, които работят в МБАЛ -Благоевград и усилията на болничното ръководство начело с д-р Кр. Михайлов, заключи министър Атанасова.

В МБАЛ - Благоевград се приемат и диагностицират годишно 44 000 пациенти, от тях 15 000 се хоспитализират за болнично лечение. Онкологично болните на територията на Пиринско са 7128 пациенти, в Кюстендилска област - 3700 души. Хората с двигателни и зрителни увреждания в Благоевградска област са 10 000 души.


Вчера, 13 ноември, стартираха строително-монтажните работи, които включват реконструкция на помещенията на образна диагностика, гастроентерология и клинична лаборатория, подмяна на дограма, цялостна топлоизолация на покрива, фасадно оформлание и изграждане на вътрешна газова инсталация и оборудване за отполение на газ в сградата на терапветични корпус. Изпълнител е консорциум “Монолит-Динат” - Благоевград, стойността на строителните работи е 1 932 933 лв. Предвижда се и монтаж на 2 асансьора в сградата на поликлиниката за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания.

Здравният министър Д. Атанасова посети спешно-приемно отделение, от разговора по болната тема за медиците - увеличение на заплатите, стана ясно, че в правомощията на ръководството на болницата е определянето на трудовите възнаграждения, тъй като МБАЛ - Благоевград е търговско дружество.


Към министър Д. Атанасове бе отправен и въпрос от пациентка, която сподели, че има кожно заболяване, но не може да постъпи за лечение, тъй като болницата няма клинична пътека. Отговорът на завеждащия на спешно отделение д-р Рабаджийски бе, че в конкретния случай не се изисква болнично лечение, ще се направи консултация със специалист и по лекарска преценка жената ще се лекува в домашни условия.

Здравният министър посочи още, че от тази година стартира и проект за обучение на спешните медици, който е за 6,5 млн. лв и всички 6500 работещи в сферата на спешната помощ ще имат възможност да преминат курс на обучение до края на следващата година. Предвидени са по проект и 16 млн. лв. за обучение на специализанти.